Østrogene stoffer i Lucerne

Blomstrende lucerne, tørretemperaturer, Fyto-østrogene stoffer og coumestrol:

Dengie lucerne er et rigtig godt eksempel på en lækker lucerne, som tager højde for det hele. Læs med her, hvis du – som os – elsker nørderi og at blive klogere på din hests kost.

Indeholder lucerne fyto-østrogene stoffer?

Lucerne indeholder en lang række af essentielle næringsstoffer, som er perfekte til langt de fleste hestes kostplan. Lucerne indeholder også en række ikke-ernæringsmæssige fytokemikalier, som har sundhedsfremmende fordele for mange forskellige arter – herunder også heste. Det fytokemiske indhold i lucerne har været under luppen mange gange, hvor der især har været fokus på niveauerne af det fytokemiske indhold på forskellige stadier af plantens modenhed. Derudover har der også været fokus på, hvordan konserveringsteknikker påvirker niveauet af fyto-østrogenerne i det færdige produkt.

Hvad ved vi?

Det fytokemikalie af størst interesse i lucerne er normalt coumestrol, et isoflavonoid. En doktorafhandling fra 1970'erne (Dedio, 1973) var et af de første projekter, der så på niveauer i lucerne og fandt, at temperaturen ved tørring har enorm betydning. Det viste sig, at tørring ved en temperatur over 80 grader resulterede i betydelige tab af isoflavoner. Dette er vigtigt for dem, der forsøger at fange fordelene ved isoflavonoider, da det blev fastslået, at for at bevare niveauerne skulle tørretemperaturen være under dette niveau. For de, der ikke ønsker fyto-østrogener i hestens foder, er det også af stor betydning, idet kunsttørret lucerne påvirkes ved en indgangstemperatur på 300 grader. Andre undersøgelser har undersøgt effekten alt efter, hvor moden lucerneplanten er. Seguin et al (2004) fandt ud af at alle fytokemiske niveauer, inklusive coumestrol, var lavest i det tidlige blomstringsstadium, så ligesom lucerne er ved at blomstre. Derfor siger man, at "dette er det stadie, hvor lucerne normalt høstes, når det bruges som foderkilde til dyr"; Altså dét tidspunkt, hvor coumestrol er lavest i planten.

Hvorfor det er sikkert at bruge Dengie kunsttørret lucerne til heste, hvis man ikke ønsker fyto-østrogener?

  • Temperaturen, der bruges til at tørre lucerne til brug i Dengie lucerneprodukter er 300 grader, hvilket betyder, at fytokemikalier såsom coumestol går tabt.
  • Lucernen høstes lige som planten går i blomst, for så fanger vi den lige på det tidspunkt, hvor coumestrolen er lavest.

Er du blevet nysgerrig på lucerne fra Dengie?

Det kan vi godt forstå! Se vores udvalg af lucerne fra Dengie her


Skrevet af Katie Williams M.Sc (Dist) R Nutr, Technical & Product Development Manager Dengie. April 2022

Oversat af Annemette G. Andersen, Equidan Vetline

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Equidan Vetline

Vi sender dig gode tips, produktnyheder og andre spændende ting, som kun kommer i nyhedsbrevet.